Folio rūgštis
Funkcija:
- Dalyvauja baltymo apykaitoje
- Būtina organizmo augimui ir reprodukciniai funkcijai
- Dalyvauja hemoglobino formavime, raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje
Rekomenduojama paros norma:
Vyrams nuo 19 m. – 200 μg
Moterims nuo 19 m. – 200 μg
Nėščiosioms – 300 μg
Žindyvėms – 250 μg
1 μg folatų = 0,5 μg folio rūgšties
Šaltiniai:
- Daržovės ir jų lapai (kopūstai, morkos ir jų lapai)
- Bulvės
- Žalios spalvos lapinės daržovės
- Ankštiniai, neskaldytų (sveikų) grūdų dribsniai, kviečiai
- Kepenys, inkstai, smegenys
- Mėsa
- Žuvis
- Riešutai
- Mielės (alaus)
Simptomai/požymiai esant folio rūgšties stokai:
- Makrocitinė mažakraujystė (padidėja raudonieji kraujo kūneliai ir sumažėja jų kiekis);
- Glositas (liežuvio uždegimas);
- Stomatitas (burnos gleivinės uždegimas);
- Virškinimo sutrikimas, įskaitant viduriavima;
Folio rūgšties netenkama netinkamai verdant maistą ar ilgai jį saugant.
- Nuovargis;
- Blyškumas, dirglumas, galvos svaigimas, sutrumpėjęs kvėpavimas;
- Padidėjęs liežuvio jautrumas;
- Sumažėjęs skonio jutimas;
- Svorio sumažėjimas;
- Depresija.
Didelės folio rūgšties dozės:
- Trukdo cinko įsisavinimui
- Retai – alergija (niežėjimas ir kt)