Spausdinti

 Maitinimosi savikontrolė

Parengė dr. L.Petkevičienė

Aplinkybės visada priverčia silpnavalį, bet tvirtavalis priverčia aplinkybes sau nusilenkti.

(M. Pečkauskaitė)

Jei norite įvertinti savo maitinimąsi, patariame pildyti maitinimosi savikontrolės dienyną – tai 3 pagrindinių maitinimosi taisyklių ypatumų vertinimas mažiausiai vieną savaitę kas dieną. Pildydami maitinimosi savikontrolės dienyną, turite pildyti tris skirsnius (grafas):
I– Valgymo laiką;
II – Suvalgomą maistą ir išgeriamus gėrimus;
III– Kiekį (apytiksliai gramais arba suvalgyto maisto kiekį prilyginti konkretaus daikto dydžiui, pvz: 3 mėsos gabalėliai, kurių dydis apytiksliai prilygsta trijų degtukų dėžudžių dydžiui);
IV –Virškinimo diskomforto jausmą (tai greitas pilnumo jausmas viršutinėje pilvo dalyje, atsirūgimas maistu, nevirškinimas, padidintas dujų kaupimasis virškinimo trakte, pilvo pūtimas, spazmas, skausmas, žarnų gurguliavimas, vidurių užkietėjimas ir kt.) – jei jis yra bei jo atsiradimo laiką (jis dažniausiai atsiranda po 2-3 valandų nuo valgymo pradžios).

 

Savikontrolės dienyno vertinimas pagal pirmąją taisyklę - reikia valgyti viską, nuo ko nėra blogai

Įvertinkite:

 

Savikontrolės dienyno vertinimas pagal antrąją taisyklę - nėra blogų produktų – yra blogai pritaikyta dieta ar blogas valgytojas

Įvertinkite:

 

Savikontrolės dienyno vertinimas pagal trečiąją taisyklę - būtina reguliuoti maitinimosi įpročius - ką, kada, kiek, kaip, kur ir su kuo valgyti

Valgymo režimo vertinimas - tai reguliarus valgymas ne dažniau kaip kas 2,5 – 3 val. ir ne rečiau kaip kas 4 val.

Norėdami įvertinti valgymo režimą turėtumėte:

Valgymo įpročiai – individualus asmens valgymo būdas, pvz.: valgoma paskubomis, lėtai, mažais ar dideliais kąsniais, čepsint ar tyliai, išsižiojus ar susičiaupus, daug ar mažai, kramtant ar nekramtant ir kt. Plačiau...

 

Svarbu įvertinti suvartojamo maisto ir išgertų skysčių kiekį

Dėl to turite skirti dėmesį:

 

Literatūra: