Spausdinti

Pustirštis trintas maistas  (Ptm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.

Dietos laikomasi kai yra:

Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio. Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.

 

Dietos patarimai:

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai

Tinka visų  rūšių mėsa trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Vištiena, kalakutiena ir jų produktai

Vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos  krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena. Vartotina trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. Vartotini trinti sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Pienas ir jo produktai

Jei toleruoja - liesi pieno produktai: pienas saldus ar rūgštus pagal pageidavimą.

Riebalai

Linų, sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt. aliejai

Kiaušiniai

Galima vartoti trintus sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Kruopos ir miltai

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. Vartotinos trintos sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Bulvės

Vartoti trintas sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Daržovės

Įvairios daržovės trintos sriuboje, vengti daržovių skatinančių dujų susidarymą organizme.

Vaisiai, uogos

Trinti vaisiai ir uogos. Šviežios sultys, išskyrus tomatų, nektarinų, slyvų.  turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys.

Cukrus ir saldėsiai

Mažinti cukraus kiekį.

Gėrimai

Arbata, kava, maistingieji gėrimai

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300. 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

13,2

51,3

360

Priešpiečiai

10

6,75

6,6

25,65

180

Pietūs

30

20,25

19,8

76,95

540

Pavakariai

10

6,75

6,6

25,65

180

Vakarienė

20

13,5

13,2

51,3

360

Priešnakčiai

10

6,75

6,6

25,65

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

66

256,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

28

57

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

12,44

57

400

Priešpiečiai

10

7,5

6,22

28,5

200

Pietūs

30

22,5

18,66

85,5

600

Pavakariai

10

7,5

6,22

28,5

200

Vakarienė

20

15

12,44

57

400

Priešnakčiai

10

7,5

6,22

28,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

62,22

285

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

28

57

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

13,69

62,7

440

Priešpiečiai

10

8,25

6,84

31,35

220

Pietūs

30

24,75

20,53

94,05

660

Pavakariai

10

8,25

6,84

31,35

220

Vakarienė

20

16,5

13,69

62,7

440

Priešnakčiai

10

8,25

6,84

31,35

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

68,44

313,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

28

57