Spausdinti

Dietos pritaikymas sergant
atopine egzema (odos uždegimu - dermatitu)

Dr. Laisvūnė Petkevičienė

Įgimta egzema yra viena iš įgimtų alerginių ligų, kaip ir bronchinė astma, alerginis nosies uždegimas (rinitas), alerginis akių gleivinės uždegimas (konjunktyvitas) ir dilgėlinė. Tai įgimtas sutrikimas – padidėjęs jautrumas svetimam baltymui.

 Simptomai:

Pakitimų vieta: linkiai, veidas, rankos ir kojos, taip pat gali būti ir kitos kūno dalys. Egzema pažeidžia nevienodą odos sluoksnių gylį. Ją lydi nemalonus odos sausumas (kseroderma).

 Atopinės egzemos dietos tikslas – šalinti maisto produktus, kurie galėtų būti atopinės egzemos paūmėjimo priežastimi.

Reikėtų, kad skirtumėte dėmesį:

Daugelis sergančiųjų atopine egzema (dažniausiai tai maži vaikai) būna alergiški maistui, ypač karvės pienui, kiau­šiniams ar žuviai. Pašalinus šiuos produktus, mažėja rizika atopinei egzemai atsirasti ar paūmėti. Dažniausiai šalinamas karvės pienas ir kiaušiniai, kartais viščiukų mėsa. Vaikams augant, alerginės reakcijos į maisto produktus nyksta, kai kuriems lieka jautrumas tam tikroms maistinėms medžiagoms. Suaugusiesiems išryškėja padidėjęs jautrumas išoriniams dirgikliams.

Sergantiesiems atopine egzema dažnai būna cinko stygius. Tai siejama su riebalų rūgščių medžiagų apykaitos sutrikimu. Cinkas ir riebalų rūgštys, esančios augaliniuose aliejuose, yra pagrindinės maistinės medžiagos, nuo kurių priklauso normali oda.

Nors ir retai, bet pasitaiko, kad būna magnio ir vitamino B6 stoka moterims, turinčioms priešmenstruacinių simpto­mų. Tai gali būti alerginių simptomų priežastis. Dažnai egzema paūmėja prieš menstruacijas.

Nėra dietos atopinės egzemos gydymui. Kai kurie sergantieji vengia valgyti tų produktų, nuo kurių pa­ūmėja atopinė egzema, kiti – vengia išorinių dirgiklių. Treti – vartoja vitaminus, mineralus ir aliejus, kad pagerintų odos kokybę. Atopinė egzema gydoma kompleksiškai. Vaikų ir suaugusiųjų egzemos gydomos skirtingai. Skiriama dieta, šalinanti alergiją sukeliančius produktus.

Sergantieji atopine egzema turi saugotis, kad neatsirastų kontaktinis odos uždegimas. Kontaktinį dermatitą (odos uždegimą) sukelia cheminiai, parfumeriniai, augaliniai, metaliniai ar sintetinių drabužių dirgikliai. Šia liga serga tie, kurių oda yra jautri. Sergantiesiems indikuotini vitaminai B ir C, cinkas. Reikėtų vengt vartoti gyvūninių riebalų. Geriausiai tiktų augaliniai aliejai, iš dalies - saulėgrąžų. Sumažinus riebalų kiekio dietos reikalavimus reikėtų laikytis apie 7–10 dienų. Rekomenduojama vartoti cinką, multivitaminus, vakarais – rožių aliejų. Nudrėskimų paviršiuje atsiradusią infekciją būtina gydyti, pasitarus su gydytoju dermotologu.

Sergančiajam reikėtų įvertinti savo maitinimąsi pildant maitinimosi savikontrolės dienyną (www.mėgaukismaistu.lt). Tikslinant ir pritaikant individualiai dietą, simptomai susilpnėja po dviejų-aštuonių savaičių. Pasikeitus sergančiojo maitinimosi įpročiams, turėtų juos keisti ir visi šeimos nariai.

Dieta sergančiajam pritaikoma individualiai. 1 lentelėje pateikiami įvairių autorių rekomenduojami produktai, kuriuos reikėtų šalinti iš dietos.

 

1 lentelė. Iš dietos šalinami maisto produktai

Vengtini produktai

Morgan (1980)

Warner ir Haithaway (1983)

Graham ir kt. (1984)

Price (1984)

David (1989)                                                     

Pienas, sūris ir kiaušiniai

Pienas ir jo produktai, kiaušiniai

Pienas, sūris ir kiaušiniai

Pienas ir jo produktai, kiaušiniai

Karvės pienas, kiaušiniai

Kiauliena, kepenys, subproduktai, žuvis ir vėžiniai gyvūnai 

Kiauliena, subproduktai, žuvis ir vėžiniai gyvūnai

Kiauliena, subproduktai, žuvis ir vėžiniai gyvūnai

Viščiukiena

Kviečiai

Žuvis

Ankštiniai (žirniai, pupelės, soja, lęšiai)

Riešutai, obuolių sėklos, vyšnių kauliukai

Riešutai

Riešutai, obuolių sėklos, vyšnių kauliukai

 

Riešutai

Vaisiai

Vaisiai (išskyrus rabarbarus ir bananus)

Vaisiai

 

Uogos, smulkios vynuogės, serbentai, citrusiniai vaisiai

Mielės

 

Mielės

 

 

Svogūnai ir česnakai

 

 

 

 

Medus

 

Medus

 

 

Kramtomoji guma

Alkoholis

Prieskoninės daržovės ir prieskoniai

Saldumynai Tirpstantys padažai (milteliai)

Dažyti gatavi produktai – gėrimai, saldumynai, želė ir tirpstantys pudingai, dešrelės, žuvies, sriubų konservai, keptos pupelės

Maisto priedai (benzoatai ir sulfitai)

Dietos tikslinimo ir pritaikymo kompetetingi specialistai (gydytojas dietologas, dietistas) turėtų sergančiajam paaiškinti, kurie produktai gali būti egze­mos priežastimi. Rengiant valgiaraštį būtina pasirinkti individualiai kiekvienam sergančiajam toleruojamus ir mėgstamus maisto produktus.

Alternatyvi kryptis yra pritaikyti dietą, į kurios sudėtį būtų įtraukta nežinomų produktų. Tokia dieta vadinama „ne­daugelio produktų”, arba oligoantigeninė, dieta. Paprastai šią dietą sudaro gyvūniniai baltymai, krakmolingi pro­duk­tai, daržovės ir vaisiai. Maždaug po šešių savaičių paaiškėja, ar ši dieta naudinga.

 

2 lentelė. Nedaugelio produktų dietos pavyzdžiai gydant egzemą

Morgan (1980)

Warner ir Haithaway (1983)

Graham ir kt. (1984)

Atherton (1985)

David (1989)                                                     

Veršiena

Veršiena ar triušiena

Veršiena

Kalakutiena ar triušiena

Veršiena ar kalakutiena

Sago kruopos

Sago kruopos

Sago miltai

Sago ar ryžių kruopos, bulvės

Bulvės, ryžiai ar ryžių dribsniai

Šviežios lapinės daržovės, morkos, salierai ir salotos

Baltagūžiai kopūstai, morkos, salierai, salotos ir švieži rabarbarai

Šviežios žalios daržovės, salierai, rabarbarai

Baltagūžiai kopūstai ar morkos ar svogūno rūšis su ilgais laiškais ir baltu savogūnu. Rabarbarai ar virtas obuolys

Žiediniai kopūstai ar baltagūžiai kopūstai, ar brokoliai, ar Briuselio kopūstai

Cukrus, sirupas

Cukrus, sirupas

 

 

Kriaušė

Vanduo ir arbata

Vanduo ir arbata be pieno

Vanduo ir augalų arbata

 

 

Druska

Margarinas

Margarinas

Margarinas, kalcis, vitaminai, saulėgrąžų aliejus

 

Jei sergančiajam yra sunki egzemos forma, kuri nepasiduoda gydymui, pasitarus su gydytoju dietologu, dietistu, būtina vartoti maisto papildus, kad sergantysis gautų visavertį adekvatų maitinimąsi.

Simptomų mažinimui iš davinio šalinami produktai, kurie yra simptomų priežastis. Yra keturi produktų šalinimo būdai [27].

  1. Paprasta šalinanti dieta. Tai tokia dieta, kai šalinami maisto produktai, kuriuos sergantysis žino esant simptomų priežastimi. Lengvai šalinami produktai – braškės, šokoladas ir kiautiniai gyvūnai, jūros žuvis. Kiti produktai – kviečiai, pienas, kiaušiniai ar dažyti produktai yra mažiau pastebimi ir jie būna daugelyje maisto produktų. Sergantysis gali suteikti tikslesnę informaciją apie vengtinus įtartinus produktus.
  2. Kelis produktus šalinanti dieta. Tai tokia dieta, kai šalinami keli produktai, kurie yra alergenai ar potencialūs alergijos provokatoriai. Jos laikomasi tada, kai įtariama, kad egzemos priežastis yra maistas, bet negalima nu­statyti, koks tai yra maistas. Nėra standartinių šalinamųjų dietų, kurios tiktų visiems sergantiesiems. Šioje dietoje šalinami produktai, kurie daugeliui sergančiųjų sukelia alerginę reakciją. Tai pienas ir jo produktai, kiaušiniai, grūdi­niai (ypač kviečiai), citrusiniai vaisiai, riešutai, kava, šokoladas. Kai kurie sergantieji netoleruoja žuvies. Kelis produktus šalinanti dieta skiriama apie 2–3 savaites, bet esant indikacijų gali būti skiriama ir šešioms savaitėms.

 

3 lentelė. Kelis maisto produktus šalinančios dietos pavyzdys

Visuomet šalinami produktai

Pienas ir jo produktai,

Kiaušiniai

Kviečiai

Citrusiniai vaisiai

Kartais šalinami produktai

Kiauliena, kepenys ir kiti subproduktai

Žuvis ir vėžiniai gyvūnai

Miežiai, avižos, kukurūzai, rugiai

Riešutai, obuolio sėklos, vyšnių kauliukai

Mielės                                               

Bulvės, pomidorai, svogūnai ir česnakai

Šokoladas

Kava, arbata

Dažytas maistas

Maisto priedai (ypač benzoatai ir sulfitai)

Sojos gaminiai

Leistinas maistas

Jautiena, veršiena, kalakutiena, triušiena

Ryžiai

Cukrus, sirupas

Kiaulės taukai

Daržovės (išskyrus bulves, pomidorus, ropinius svogūnus ir česnaką) 

Vaisiai (išskyrus citrusinius)

Jei paskyrus šias dietas, būklė nepagerėja, reikia dar kartą išsiaiškinti alergijos priežastis. Dažai ir maisto priedai taip pat gali būti alergijos priežastimi. Šių ingredientų gali būti dantų pastoje, vaistuose, vitaminuose ar mineralų preparatuose, kreidoje, kosmetikoje ir kitur. Be to sergantysis gali netoleruoti pieno, cukraus ir kviečių baltymo.

III. Kelių produktų (oligoantigeninė ar hipoantigeninė) dieta. Tai griežta, ribojanti dieta. Ji indikuotina tada, kai I ir II dietos nepadeda. Mėsos skiriama vieną ar du kartus per dieną, parenkami krakmolingi produktai, daržovės, vaisiai.

 

4 lentelė. Kelių produktų dietos pavyzdys

Valgymų skaičius

Produktų pavadinimas

2 arba 1 kartą mėsa ir 1 kartą žuvis

Kalakutiena ir triušiena, raudona mėsa, išskyrus kiaulieną

Žuvis, jei valgoma retai ir neatsiranda simptomų

2–3 kartus daržovės

Morkos, žiediniai kopūstai, brokoliai

Saldūs kukurūzai, pomidorai, soja, kai kada bulvės, kitos daržovės, išskyrus ropinius svogūnus

2 kartus krakmolingi produktai

Ryžiai, ryžių bandelės, saldžios bulvės, sago kruopos, grikiai

2 kartus vaisiai

Kriaušės, persikai

Kiti vaisiai, išskyrus citrusinius

Riebalai

Saulėgrąžų, rapsų aliejus

Bepienis margarinas

Vanduo

Mineralizuotas, sodos

Įvairūs

Druska, cukrus, sirupas, medus

Laikantis tokios dietos, atkreipiamas dėmesys į sergančiojo maitinimosi įpročius, valgymo režimą, valgymo dažnį, in­di­vidualius maistinių medžiagų ir energijos poreikius. Ji skiriama trumpai – 2–3 savaites, kol išnyks simptomai. Užsitęsus ligai, šią dietą galima skirti ir ilgesnį laiką.

Laikantis šalintinės dietos reikalavimų ir pagerėjus sergančiojo sveikatai, reikėtų pradėti laikytis atstatomosios dietos reikalavimų. Leistina pradėti vartoti po vieną produktą kas 2–3 dienas ar net kas savaitę. Nėra tiksliai žinoma, nuo kokių produktų reikėtų ją pra­dėti. Tai priklauso nuo sergančiojo maisto toleravimo ir individualių maistinių medžiagų ir energijos poreikių. Maistą reikia pradėti valgyti po mažai, laipsniškai didinant jo kiekį. Didelis maisto kiekis gali išprovokuoti alergijos simptomus. Maistas turi būti švie­žias, be maisto priedų. Be to, būtina konsultuotis su gydytoju ir išsiaiškinti, ar galima vartoti maisto papildus.

Atstatomasis periodas turi bū­ti lėtas, kartais jis gali trukti net kelis (devynis) mėnesius. Greitas atstatomasis periodas gali išprovokuoti alergijos simptomus.

Elektroninį šio leidinio variantą galima nusipirkti el. parduotuvėje.

Knygos ištrauka paspaudus šią nuorodą.

Literatūros sąrašas: