Sergančiųjų reumatoidiniu artritu (RA) ir osteoartritu (OA)
organizmo mitybos sutrikimų priežastys

 Dr. Laisvūnė Petkevičienė

Kas yra reumatoidinis artritas?

Reumatoidinis artritas (RA) – tai lėtinė progresuojanti už-degiminė sąnarių liga, dažniausiai pažeidžianti smulkiuosius sąnarius bei kitus audinius ir organus – raumenis, plaučius, širdį, kraujagysles, odą, nervus, akis ir kt. Reumatoidinio artrito pažeistuose sąnariuose vyksta lėtinis uždegimas, sąnarių sandaros irimas, atsiranda vidinio dangalo (sinovijos) uždegimas. Uždegimo metu patinsta sąnariai. Kai sunyksta sąnario ertmė, kaulai tarpusavyje liečiasi, trinasi. Dėl to atsiranda skausmas ir sumažėja sąnario lankstumas.

Reumatoidinio artrito priežastys nežinomos. Manoma, kad juo susergama dėl autoimuninės sistemos ligų, kiti veiksniai – paveldimumas, infekcija ar trauma. Reumatoidinėms ligoms būdinga skausmas, jungiamojo audinio ar sąnarių pokyčiai. Dažniausiai pakenkiamas tarpinis (intersticinis) audinys, kraujagyslės, kremzlės, kaulai, sausgyslės ir raiščiai, sąnarių paviršiaus  tepalinės plėvės (sinovijinės) membranos.

Sergančiųjų kvėpavimo sistemos ligomis maitinimasis

Med. dr. Laisvūnė Petkevičienė

Kvėpavimo pokyčiai būna įvairiame amžiuje. Tinkamas maitinimasis užtikrina optimalų anatominį žmogaus vystymąsį ir kvėpavimo sistemos funkcijas.

Kvėpavimo sistemos ligoms progresuojant, gali atsirasti kitos problemos, susijusios su maisto vartojimu ar su įmitimo pokyčiais, ypač esant sutrikusiai skreplių gamybai, vėmimui, dažnam kvėpavimui, skausmui krūtinėje, nosies polipams, mažakraujystei, depresijai, skonio pokyčiams dėl vaistų vartojimo ir kt. Kvėpavimo sistemos ligos turi neigiamos įtakos maistinių medžiagų vartojimui ir jų įsisavinimui. Tai susiję su nevalgumu, blogu apetitu. Baltymo stoka, iš dalies, turi neigiamos įtakos sveikatai – silpnina organizmo atsparumą ne tik įvairioms bakterijoms, bet ir TBC bacilai.

Skiriama sergantiesiems kvėpavimo sistemos ligomis ir visiems besidomintiems sergančiųjų kvėpavimos sistemos ligomis matinimusi.

Onkologinių pacientų maitinimosi priežiūra

Med. dr. Laisvūnė Petkevičienė

Sergantiesiems onkologinėmis ligomis, taikant specifinį gydymą - chemoterapiją, radioterapiją ar chirurgines intervencijas gali padidėti maistinių medžiagų (nutrientų) poreikiai, didinantys riziką mitybos nepakankamumui atsirasti. Reikėtų skirti ypatingą dėmesį atsiradusiems požymiams ir simptomams, kurie turi įtakos maitinimui­si, įskaitant įmitimą. Pacientai ir jų artimieji, patarnautojai turėtų būti supažindinami su atsiradusių požymių ir simptomų pasekmėmis, turinčiomis įtaką paciento/kliento/rezidento gydymui, ligos eigai, komplikacijoms, pro­gnozei, gyvenimo kokybei.

Dietos pritaikymas sergant
atopine egzema (odos uždegimu - dermatitu)

Dr. Laisvūnė Petkevičienė

Įgimta egzema yra viena iš įgimtų alerginių ligų, kaip ir bronchinė astma, alerginis nosies uždegimas (rinitas), alerginis akių gleivinės uždegimas (konjunktyvitas) ir dilgėlinė. Tai įgimtas sutrikimas – padidėjęs jautrumas svetimam baltymui.

 Simptomai:

  • odos sausumas
  • niežėjimas,
  • odos paraudimas,
  • bėrimas mazgeliais, pūslelėmis,
  • nukasymai, šlapiavimas, šašeliai.

Pakitimų vieta: linkiai, veidas, rankos ir kojos, taip pat gali būti ir kitos kūno dalys. Egzema pažeidžia nevienodą odos sluoksnių gylį. Ją lydi nemalonus odos sausumas (kseroderma).

Sergančiųjų osteoporoze maitinimasis

Laisvūnė Petkevičienė

Kas yra osteoporozė?

Osteoporozė – tai medžiagų apykaitos liga, pasireiškianti kaulo masės rezorbcijos suaktyvėjimu, kuris didina trauminių ir netrauminių kaulų lūžių riziką. Liga apibūdinama kaulų masės mažėjimu, išakijimu ir jų trapumu, kai mineralų tankis yra mažesnis nei standartas. Ligos pradžioje simptomų nebūna. Vėlesnėmis stadijomis atsiranda kaulų lūžių, kurie labai skausmingi. Dažniausiai pažeidžiamas stuburas, bet gali būti pažeidžiami ir kiti kaulai. Kompresiniai stuburo, šlaunikaulio ir dilbio lūžiai yra osteoporozės komplikacijos.