Vienos porcijos svoris
Pagrindinių maisto produktų ir patiekalų vienos porcijos/svorio dydžiai gramais
Grūdiniai produktai
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Sėlenų dribsniai |
1 puodelis |
200 |
Avižiniai dribsniai |
1 arbatinis šaukštelis |
3–4 |
Avižiniai dribsniai |
1 valgomasis šaukštelis |
8–10 |
Avižiniai dribsniai |
1 valgomasis šaukštas |
20 |
Duona (didelis kepalas) |
plona riekė |
25 |
Duona (didelis kepalas) |
vidutinio storio riekė |
33 |
Duona (didelis kepalas) |
stora riekė |
40 |
Duona (mažas kepalas) |
vidutinio storio |
20 |
Balta duona |
1 riekelė |
25–30 |
Kvietinė duona |
1 riekelė |
25–30 |
„Ragelis“ |
1 vnt. |
40–50 |
Bandelė „Trys kapeikos“ |
1 vnt. |
40–50 |
Duona suvožtiniui |
2 riekelės |
50 |
Ruginė duona |
1 riekelė |
25–30 |
Miltai |
1 arbatinis šaukštelis |
4–5 |
Miltai |
1 valgomasis šaukštelis |
8–10 |
Miltai |
1 valgomasis šaukštas |
30 |
Ryžių, manų kruopos ir t. t. |
1 arbatinis šaukštelis |
5 |
Ryžių, manų kruopos ir t. t. |
1 valgomasis šaukštelis |
15 |
Virti ryžiai |
1 porcija |
180 |
Balti virti ryžiai |
¼ puodelio |
25 |
Virti spagečiai |
1 porcija |
200 |
Miusliai |
1 porcija |
60 |
Avižinė košė |
1 porcija |
180 |
Kukurūzų dribsniai |
1 porcija |
30 |
Sausainiai, pyragaičiai ir pudingai
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Paprasti ar pusiau saldūs |
1 vnt. |
7 |
Grietininiai krekeriai |
1 vnt. |
7 |
Džiūvėsiai |
1 vnt. |
8 |
Šokoladiniai saldainiai |
1 vnt. |
30 |
Saldainiai su riešutais |
1 vnt. |
30 |
Sausainiai |
1 vnt. |
7 |
Sausainiai su šokoladu |
1 vnt. |
7 |
Karštos bandelės |
1 vnt. |
40 |
Minkštos bandelės |
2 vnt. |
80 |
Sklindžiai |
1 vnt. |
30 |
Bandelė |
1 vnt. |
40 |
Bandelė su razinomis |
1 vnt. |
35 |
Spurgos |
1 vidutinė |
50 |
Mielinės spurgos |
1 vidutinė |
40 |
Vaisinis pyragaitis |
vidutinė riekelė |
75 |
Imbierinė duona |
plona riekė |
60 |
Pyragas su džiovintų vaisių įdaru |
vidutinio dydžio gabalėlis |
60 |
Pyragas su mėsa |
mažas gabalas |
30 |
Ledai |
2 kaušeliai |
120–150 |
Vidutiniški ledai |
1 puodelis |
120–150 |
Saldūs, sušaldyti ledai |
1 puodelis |
120–150 |
Maistingi, riebūs ledai (16 % rieb.) |
1 puodelis |
120–150 |
Pienas, pieno produktai, aliejus
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Šviežias pienas |
1 puodelis |
180 |
Nugriebtas pienas |
1 puodelis |
180 |
Neriebus pienas |
1 puodelis |
180 |
Pienas į arbatą ar kavą |
2 valg. šaukštai |
30 |
Pienas į arbatą ar kavą |
1 valg. šaukštelis |
5 |
Sviestas/margarinas |
1 valg. šaukštas |
18 |
Sviestas/margarinas |
storai užtepta ant didelės riekės |
10 |
Sviestas/aliejus |
1 arbatinis šaukštelis |
5 |
Sviestas/aliejus |
1 valgomasis šaukštelis |
10 |
Sviestas/margarinas |
plonai užtepta ant didelės riekės |
7 |
Sviestas/margarinas |
plonai užtepta ant mažos riekės |
5 |
Grietinėlė: viena porcija/dviguba porcija į kavą |
1 valgomasis šaukštas |
15 |
Grietinėlė: desertams |
2 valgomasis šaukštai |
30 |
Sūris |
1 gabalėlis |
38 |
Fermentinis sūris |
1 porcija |
30 |
Tepamas sūris |
1 porcija |
20 |
Jogurtas |
1 porcija |
125-150 |
Mėsa, žuvis, kiaušiniai bei jų produktai
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Kepta bekonienos nugarinė |
2 ploni gabaliukai |
30 |
Sluoksniuota, kepta |
3 ploni gabaliukai |
30 |
Kepta kiauliena |
1 plonas gabaliukas |
35 |
Jautienos kepsnys |
3 gabalėliai |
90 |
Virta jautiena |
1 gabalas |
120 |
Avių inkstai |
2 gabalėliai |
60 |
Sūdyta jautiena |
1 gabalėlis |
30 |
Šaltos mėsos užkandis |
2 gabalėliai |
50 |
„Saliami“ dešra |
2 gabalėliai |
30 |
„Grill“ dešrelės |
2 vnt. |
80 |
Dešra griežinėliais |
4 vnt. |
80 |
Pyragėlis su mėsos įdaru |
1 vnt. |
60 |
Sardinės |
pusė žuvies |
80 |
Ančiuviai |
3 ploni filė gabalėliai |
12 |
Žuvies piršteliai |
2 vnt. |
50 |
Žuvies kotletai, maltiniai |
2 vnt. |
120 |
Kiaušiniai |
1 didelis |
50–70 |
Kiaušiniai |
1 vidutinis |
48 |
Kiaušiniai |
1 mažas |
40 |
Kiaušiniai |
½ kiaušinio |
25–35 |
Trynys |
vidutinis |
17 |
Baltymas |
vidutinis |
31 |
Plakta kiaušinienė |
iš vieno kiaušinio |
65 |
Keptas kiaušinis |
1 vnt. |
65 |
Omletas |
iš vieno kiaušinio |
60 |
Daržovės (jų gaminiai) ir salotos
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Virtos pupos |
1 puodelis |
200 |
Virtos pupelės pomidorų padaže |
2 valgomieji šaukštai |
40 |
Baltagužių kopūstų šerdis |
viena |
350 |
Nevirtos morkos |
1 vnt. |
60 |
Salierai |
1 šakelė |
60 |
Salierų šaknis |
viena |
200 |
Itališkos salotos |
1 valg. šaukštas |
25 |
Konservuotos pupos |
1 puodelis |
200 |
Bulvė |
1 vnt. |
60–120 |
Virtos bulvės su odele |
1 bulvė |
60 |
Virtos bulvės be odelės |
1 bulvė |
60 |
Virtos bulvės |
1 bulvė |
60 |
Bulvių traškučiai |
4 dideli griežinėliai |
25 |
Bulvių košė |
Pilnas valg. šaukštas |
60 |
Saldieji kukurūzai |
2 valg. šaukštai |
60 |
Pomidorai |
1 vidutinis |
60 |
Vaisiai
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Virti/žali obuoliai |
vidutinis |
120 |
Obuoliai |
didelis |
150 |
Konservuoti abrikosai |
1 vidutinis |
120 |
Avokadai be kauliuko |
pusė vidutinio dydžio |
75 |
Bananai nulupti |
1 mažas |
70 |
Bananai nulupti |
1 vidutinis |
100 |
Datulės |
2 vnt. |
15 |
Vaisių sultys |
maža stiklinė |
100 |
Vynuogės |
10 vnt. |
60 |
Greipfrutai |
pusė mažo |
100 |
Greipfrutas |
1 vnt. |
200 |
Citrina |
1 vnt. |
120 |
Melionai |
1 griežinėlis |
120 |
Nulupti apelsinai |
vidutinis |
120 |
Apelsinų sultys |
1 puodelis |
200 |
Nelupti apelsinai |
1 vidutinis |
120 |
Mandarinai |
1 vidutinio dydžio |
60 |
Kita
Produkto pavadinimas |
Porcijų dydžiai |
Vienos porcijos svoris (g) |
Cukrus |
1 arbat. šaukštelis |
5 |
Cukrus |
1 valgomasis šaukštelis |
15–17 |
Cukrus |
1 valgomasis šaukštas |
35 |
Cukrus |
mažas gabalėlis |
5 |
Cukrus |
didelis gabalėlis |
10 |
Granuliuotas cukrus |
1 arbat. šaukštelis |
7 |
Granuliuotas cukrus |
1 puodelis |
200 |
Smulki druska |
1 arbatinis šaukštelis |
5 |
Druska |
1 arbatinis šaukštelis |
5 - 9 |
Krakmolas |
1 arbatinis šaukštelis |
5 |
Krakmolas |
1 valgomasis šaukštelis |
15 |
Krakmolas |
1 valgomasis šaukštas |
30 |
Medus |
1 valgomasis šaukštas |
15 |
Džemas |
1 valgomasis šaukštas |
10 |
Džemas/marmeladas/medus |
2 nubraukti valgomieji šaukštai |
20 |
Aguonos |
1 arbatinis šaukštelis |
5 |
Aguonos |
1 valgomasis šaukštelis |
15 |
Aguonos |
1 valgomasis šaukštas |
20 |
Riešutinis sviestas |
2 arbatiniai šaukšteliai |
15 |
Riešutinis sviestas |
1 valg. šaukštas |
18 |
Sirupas |
1 valgomas šaukštas |
20 |
Majonezas |
2 valgomieji šaukštai |
30 |
Šokoladinis padažas |
2 valgomieji šaukštai |
40 |
Baltas padažas |
2 valgomieji šaukštai |
33 |
Pomidorų padažas |
1 valgomas šaukštas |
17 |
Tirpi kava |
1 arbatinis šaukštelis |
2 |
Kola |
1 stiklinė |
250 |
Limonadas |
1 stiklinė |
250 |
Literatūra:
- Petkevičienė L. "Dietetikos praktika", Vilnius: "Homo liber", 2008 m., 583-590 psl.