Pagrindinės maisto produktų grupės
1. Pienas ir pieno produktai. Šiai grupei priskiriami visi pieno produktai, išskyrus sviestą, kuris priskiriamas grupei riebalai. Pogrupėse pieno produktai dažniausiai dar smulkiau skirstomi pagal juose esantį riebalų kiekį.
2. Kiaušiniai ir kiaušinių produktai.
3. Mėsa ir mėsos produktai. Šią grupę sudaro naminių ir laukinių gyvulių bei paukščių mėsa ir mėsos produktai. Mėsa bei paukštiena skirstoma ne pagal riebumą, o pagal anatominę vietą (pvz., kumpis, nugarinė). Atskirą pogrupę sudaro dešros.
4. Žuvys. Klasifikuojamos zoologiniu principu, o ne pagal riebumą ar paplitimo vietą. Šiai grupei priskiriamos ir rūkytos žuvys, žuvų konservai.
5. Aliejai, riebalai. Visi šioje grupėje esantys produktai, išskyrus margariną, yra paprasti. Margarinas skirstomas pagal riebumą.
6. Grūdai. Šią grupę sudaro paprastieji ir sudėtiniai maisto produktai. Paprastieji (grūdai, kruopos, miltai) skirstomi pagal produktų kilmę. Sudėtiniai produktai – tai makaronai, , duona, pyragai, kepiniai, picos.
7. Ankštiniai, sėklos, riešutai.
8. Daržovės. Daržovių grupei priklauso ir valgomieji grybai.
9. Vaisiai. Šiai grupei priskiriamos ir uogos, taip pat kai kurie džiovinti vaisiai.
10. Cukrus ir cukraus produktai. Šią grupę sudaro džemai, įvairių rūšių saldainiai, šokoladas, karamelė, kramtomoji guma.
11. Gėrimai. Šią grupę sudaro alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, vaisių bei daržovių sultys, nektarai. Apie alkoholinius gėrimus daugiau galite sužinoti čia.
12. Sriubos, padažai, įvairūs. Be sriubų ir padažų šiai grupei priskiriami įvairūs produktai, kuriuos sunku priskirti kuriai nors kitai grupei. Tai – prieskoniai, actas, mielės, krakmolas, druska.
13. Specialios paskirties produktai.
Trumpas daržovių apibūdinimas vaikams
Parengta bendradarbiaujant su vaikų gyd. dietologe Daiva Čižauskaite
Pirmenybė teikiama Lietuvoje augantiems vaisiams ir daržovėms. Rekomendacijos skirtos tik sveikiems, nealergiškiems vaikams.
Vaikams iki 3-jų metų amžiaus netinka daržovės su eteriniais aliejais(svogūnai, česnakai, baltieji ridikai, ridikėliai, svogūnų laiškai), išskyrus tik termiškai apdorotus svogūnus, česnakus.
Taip pat galite paskaityti Trumpą vaisių ir uogų apibūdinimą vaikams.
Informacija pateikta iš knygos „Vaikų dietologija: universiteto vadovėlis”. Sudaryt.: Liutauras Labanauskas, Rūta Rokaitė. Autoriai: L.Labanauskas, R.Rokaitė ir kt. Vilnius, 2009 m. – 652 p.
Higienos reikalavimai namuose
Parengė gyd. Rita Sadūnaitė
1. Kodėl reikia laikytis higienos reikalavimų namuose
Maisto higienos principų laikymasis yra labai svarbus veiksnys, apsaugantis šeimą nuo maistu plintančių infekcijų atsiradimo. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis Lietuvoje 85-90 % susirgusiųjų asmenų ūmiomis žarnyno infekcijomis yra susirgę dėl namuose pagaminto nesaugaus maisto. Toliau publikuojamuose straipsniuose mėginsime aptarti pagrindines priežastis, kurių ignoravimas ar nesilaikymas anksčiau ar vėliau išprovokuoja šeimos narių ūmių žarnyno infekcijų atsiradimą.
Leidinys „Aiškinamasis dietologijos terminų žodynėlis“
Med. dr. Laisvūnės Petkevičienės parengtas Aiškinamasis dietologijos terminų žodynėlis – pirmas tokio pobūdžio leidinys, kuriame pateikiami lietuviški dietologijos terminai, jų apibrėžtys ir atitikmenys anglų kalba. Žodynėlio tikslas – suvienodinti lietuviškų dietologijos terminų vartoseną. Jis skirtas ne tik gydytojams dietologams bei dietistams, bet ir visuomenės sveikatos specialistams, dirbantiems maisto saugos ir mitybos srityje, medicinos gydytojams, slaugytojams ir kitiems sveikatos priežiūros specialistams, teikiantiems pacientams maitinimosi rekomendacijas, bei žurnalistams, rašantiems straipsnius apie maistą ir maitinimąsi.
Knygos ištrauka paspaudus šią nuorodą.
Elektroninį šio leidinio variantą galima nusipirkti el. parduotuvėje.
Puslapis 2 iš 2