Pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta (P2)

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Padidinta bendra energijos vertė, baltymų kiekis skaičiuojamas 1,5 g vienam kilogramui idealaus kūno svorio. Dieta skiriama nėščiosioms (nuo II nėštumo trimestro) ir žindyvėms.

Maitinimosi įpročiai tiesiogiai veikia moters organizmą, vaisiaus audinių ir organų formavimąsi. Tinkamas nėščiosios maitinimasis yra labai svarbus nėštumo ir žindymo metu, kad aprūpintų organizmą reikiamu kalorijų, biologiškai vertingų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir skysčių kiekiu, silpnintų atsiradusius nėščiųjų toksikozės simptomus.

Idealu, jei kūno svoris būtų optimalus iki nėštumo.Svorio prieaugis nėštumo laikotarpyje turėtų būti adekvatus. Labai svarbu nėščiajai nenutukti. Nėštumo metu kalorijų kiekio riboti negalima. Esant nėščiosios mitybos nepakankamumui vaisiaus svoris gali būti per mažas. Tokiam vaisiui kyla daugiau sveikatos ir raidos problemų.

Visavertis nėščiųjų maitinimasis reikalingas tam, kad nėštumo periodas būtų lengvesnis. Nėščioji turi žinoti, ką, kada ir kiek reikėtų suvalgyti, kad vaisius gerai vystytųsi ir kad išvengtų šalutinių nėštumo reiškinių.

Tinkamo maitinimosi pagrindas yra:

  • angliavandeniai - duonos gaminiai, grūdiniai, miltiniai produktai, vaisiai ir daržovės;
  • baltymingi produktai – pienas (jei toleruoja), mėsa, vištiena, žuvis ir jų produktai, kiaušiniai bei ankštiniai.

Labai svarbu valgyti reguliariai. Valgant per dieną tris kartus ar dažniau organizme palaikomas optimalus gliukozės kiekis, kuris yra vaisiaus energijos šaltinis ir turi įtakos jo raidai ir augimui.

Badaujant gliukozės koncentracija kraujyje sumažėja.

Nėščioji turėtų valgyti tada, kai jaučia alkį, ir nebevalgyti, pajutusi lengvą pilnumo pojūtį.

Dažniausiai užduodami klausimai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi.

 

Nėščiųjų dieta (P2n)

Tikslas :

  • Visavertis nėščiųjų ir žindyvių maitinimasis;
  • Rytinio silpnumo, šleikštulio ir vėmimo prevencija;
  • Reguliuoti maitinimosi įpročius;
  • Apsaugoti nuo įvairių maitinimosi problemų po gimdymo.

Pirmaisiais dviem mėnesiais nėščiųjų tinkamas maitinimasis charakterizuojamas:

  • maisto vartojimas turi atitikti reikiamų maistinių medžiagų fiziologinius poreikius;
  • reguliarus valgymas, (nebadauti, nepraleisti nei vieno valgymo);
  • nevartoti alkoholio;
  • maisto papildus vartoti tik pasitarus su gydytoju;
  • patirti malonumą valgant;

Augant vaisiui maistinių medžiagų ir energijos poreikiai didėja vaisiaus audinių ir organų vystymuisi. Be to, keičiasi ir moters kūnas: padidėja kraujo kiekis jo apykaitoje, padidėja širdies susitraukimai, pagerėja maisto vartojimas, didėja kūno svoris. Taip pat gali pabrinkti nežymiai rankos ir kojos, ypač II- oje nėštumo pusėje. Kitos problemos- rėmuo, vidurių užkietėjimas.

 

Dietos patarimai:

  • valgykite dažniau kas 3,5 – 4 val. reguliariai (5 – 6 kartai per dieną) įvairų mėgiamą vertingą, naudingą organizmui maistą, lėtai, po mažai, gerai jį sukramtykite. Valgyti malonioje aplinkoje, po valgymo - pailsėkite.
  • iki pietų suvalgykite 60 % dienos kalorijų sunkiau virškinamo, o po pietų iki 18 – 19 val. 40 % lengviau virškinamo maisto;
  • 3 val. iki miego (22 val.) nevalgykite;
  • kasdien valgykite žalių daržovių, grūdinių produktų,vartokite dribsnius, riešutus ir jūros maistą magnio poreikiams patenkinti;
  • valgykite liesą mėsa, vištieną be odos. Prieš verdant nuo mėsos nupjaustykite matomus riebalus, nuo vištienos nulupkite odą;
  • Jei toleruojate, rekomenduojama žuvies ir jūros produktų valgyti kelis kartus per savaitę, nes jie yra geri omega riebalų rūgščių, magnio šaltiniai;
  • gerkite pieną ar valgykite jo produktus tris kartus, o jaunesnėms nei aštuoniolikos metų - keturis kartus per dieną (jei toleruojate).
  • riebalai, ypač aliejai, turėtų sudaryti iki 30 % dienos kalorijų, iš jų 70 %  - augaliniai.Gaminant maistą vartokite kuo mažiau riebalų.
  • Laikantis neadekvačios (neatitinkančios) dietos, nėščiosioms vegetarėms reikėtų kreiptis į gydytoją dėl maisto papildų vartojimo, kad aprūpintų savo ir vaisiaus organizmą visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis;
  • dėl maisto papildų vartojimo konsultuokitės su šeimos gydytoju, dietologu ar dietistu;
  • neperdozuokite maisto papildų;
  • ribokite kavos ir kofeino turinčių gėrimų vartojimą iki 1 puodelio (220 g) per dieną;
  • valgant jauskite pasitenkinimą;
  • svorį mažinkite tik po gimdymo.

Kai kurios nėščiosios nevalgo pusryčių. Reikėtų keisti tokį įprotį:

× turėkite namuose ar darbovietėje dribsnių atsargų, turtingų skaidulinių medžiagų. Pamėginkite suvalgyti 1 puoduką dribsnių ir/ar vaisių, išgerti 225 g pieno (jei toleruojate);

× prieš einant miegoti paruoškite pusryčiams suvožtinius iš krekerių, užtepkite juos riešutų ar kitokiu sviestu, uždėkite riekelę banano ar kitokio vaisiaus. Ryte suvalgykite, užgeriant stikline pieno (jei toleruojate).

× neškitės į darbą indelį jogurto, nedidelę bandelę ar pakelį sulčių.

  • Prasidėjus gimdymui, tarp sąrėmių, jei gimdyvė nori valgyti, turi vyrauti tyrės konsistencijos angliavandeningas maistas. Rekomenduojama balta duona, džiūvėsiai su uogiene, kepti ar virti vaisiai. Pirmasis valgymas po gimdymo – skystas maistas.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

 

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 Dietos sudėtis 1800  kcal

 

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 90 g (20%)
  • Riebalai - 70 g ( 35%)
  • Angliavandeniai - 202,5 g ( 45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 1800 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

18

14

40,5

360

Priešpiečiai

10

9

7

20,25

180

Pietūs

30

27

21

60,75

540

Pavakariai

10

9

7

20,25

180

Vakarienė

20

18

14

40,5

360

Priešnakčiai

10

9

7

20,25

180

Viso per dieną gramais:

 

90

70

202,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 100 g (20%)
  • Riebalai - 78 g ( 35%)
  • Angliavandeniai - 225 g ( 45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2000 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20

15,6

45

400

Priešpiečiai

10

10

7,8

22,5

200

Pietūs

30

30

23,4

77,5

600

Pavakariai

10

10

7,8

22,5

200

Vakarienė

20

20

15,6

45

400

Priešnakčiai

10

10

7,8

22,5

200

Viso per dieną gramais:

 

100

78

225

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 110 g (20%)
  • Riebalai - 85 g (35%)
  • Angliavandeniai - 247,5 g (45%)
  • Skaidulinės medžiagos - 25-35 g
  • Druska - 5 g
  • Energinė vertė - 2200 kcal
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas - 5-6 kartai per dieną.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

22

17

49,5

440

Priešpiečiai

10

11

8,5

24,75

220

Pietūs

30

33

25,5

74,25

660

Pavakariai

10

11

8,5

24,75

220

Vakarienė

20

22

17

49,5

440

Priešnakčiai

10

11

8,5

24,75

220

Viso per dieną gramais:

 

110

85

247,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45