Pagrindinė ligonių dieta (PL)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Dietos tikslas: patenkinti sergančiųjų lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje maistinių medžiagų ir energijos poreikius.
Dietos laikomasi, kai sergama:
- lėtiniu skrandžio uždegimu;
- opaligė;
- įvairios kilmės kepenų uždegimu;
- kitos kepenų ir tulžies latakų ligos;
- raumenų, kaulų ir sąnarių ligos.
Dietos patarimai:
- valgyti įvairų maistą;
- pasiekti ir išlaikyti optimalų kūno svorį;
- suvalgyto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos poreikius;
- valgykite baltymingo, krakmolingo ir skaidulingo maisto;
- mažinkite bendrą riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių kiekį dietoje;
- daugiau vartokite augalinių riebalų – aliejų;
- palaikykite vandens apykaitos ir skysčių vartojimo pusiausvyrą;
- davinyje ribokite druską ir lengvai įsisavinamus angliavandenius (cukrų);
- maistą gaminkite iš tinkamų produktų ir žaliavų;
- proporcingai išdėstykite maisto kiekį per dieną;
- maisto ruošimo būdas – virimas, troškinimas, apkepimas;
- saikingai vartokite alkoholį (kuo mažiau), geriau būtų visai nevartoti.
Valgymo režimas: valgyti 6 kartus per dieną, ne dažniau kaip kas 2,5 – val. ir ne rečiau kaip kas 4 val.. Nuo paskutinio valgymo iki pusryčių turėtų praeiti ne daugiau kaip 12 val. Paskutinis valgymas – 3 val. iki miego (22 val.).
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
1 |
2 |
Mėsa ir jos produktai |
Tinka visų rūšių neriebi mėsa. Jautiena iki 12 % riebumo (nugarinė, juosmeninė ir visos šlaunies dalys). Kiauliena iki 28 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Gatavi mėsos gaminiai turėtų turėti iki 15 % riebumo. Kepenis reikėtų vartoti kartą per 2 savaites. Liesos mėsos gaminiai ir liesas kepenų paštetas rekomenduojamas suvožtiniams. Nekrakmolingos virtos dešros ir dešrelės. |
Vištiena, kalakutiena ir jų produktai |
Neriebi vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena, žvėriena. |
Žuvis ir jos produktai |
Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. |
Pienas ir jo produktai |
Neriebūs pieno produktai (1-1,5 % riebumo). Nugriebtas pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Jogurtai be priedų. Liesi ir pusriebiai sūriai, fermentiniai – švelnaus skonio. |
Riebalai |
Augaliniai |
Kiaušiniai |
Rekomenduojama 3 vnt per savaitę, įskaitant suvartojamus gaminant maistą. |
Duona ir grūdiniai produktai |
Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Turi būti patiekiama įvairi duona arba rupių miltų bandelės ar rageliai. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos. |
Kruopos ir miltai |
Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. |
Bulvės |
Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva. |
Daržovės |
Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų. Patartina valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas. |
Vaisiai, uogos |
Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys. |
Cukrus ir saldėsiai |
Vartoti saikingai. |
Kiti produktai |
Vanduo, šviežios ir lengvai saldintos konservuotos sultys, kava ar arbata vartotini kaip gėrimai. Jeigu esama priežasčių, gali būti vartojami ir kiti produktai. Gaminant maistą reikia vartoti mažai druskos ir rinktis produktus su nedideliu druskos kiekiu. |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1500 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 56 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 50 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 206 g (55 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 1500 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
11,3 |
10 |
41 |
300 |
Priešpiečiai |
10 |
5,6 |
5 |
21 |
150 |
Pietūs |
30 |
16,9 |
15 |
62 |
450 |
Pavakariai |
10 |
5,6 |
5 |
21 |
150 |
Vakarienė |
20 |
11,3 |
10 |
41 |
300 |
Priešnakčiai |
10 |
5,6 |
5 |
21 |
150 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
14 |
13 |
52 |
375 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
6 |
5 |
21 |
150 |
Pietūs |
40 |
23 |
20 |
83 |
600 |
Vakarienė |
25 |
14 |
13 |
52 |
375 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 60 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 247 g (55 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Pietūs |
30 |
20,25 |
18 |
74,25 |
540 |
Pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Vakarienė |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
60 |
247,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
17 |
15 |
62 |
450 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
7 |
6 |
25 |
180 |
Pietūs |
40 |
27 |
24 |
99 |
720 |
Vakarienė |
25 |
17 |
15 |
62 |
450 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
60 |
248 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 67 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 275 g (55 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
15 |
13 |
55 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
7,5 |
7 |
27,5 |
200 |
Pietūs |
30 |
22,5 |
20 |
82,5 |
600 |
Pavakariai |
10 |
7,5 |
7 |
27,5 |
200 |
Vakarienė |
20 |
15 |
13 |
55 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
7,5 |
7 |
27,5 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
67 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
19 |
17 |
69 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8 |
7 |
28 |
200 |
Pietūs |
40 |
30 |
27 |
110 |
800 |
Vakarienė |
25 |
19 |
17 |
69 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
67 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 73 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 303 g (55 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Druskos - 4-5 g
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16,5 |
15 |
60,5 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
8,25 |
7 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
30 |
24,75 |
22 |
90,75 |
660 |
Pavakariai |
10 |
8,25 |
7 |
30,25 |
220 |
Vakarienė |
20 |
16,5 |
15 |
60,5 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
8,25 |
7 |
30,25 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
73 |
302,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
21 |
18 |
76 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8 |
7 |
30 |
220 |
Pietūs |
40 |
33 |
29 |
121 |
880 |
Vakarienė |
25 |
21 |
18 |
76 |
550 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
73,0 |
303 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|