Padidinto baltymų ir kalorijų (energijos) kiekio dieta (B↑kcal↑)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Dietos tikslas: aprūpinti organizmą padidintu baltymų ir energijos kiekiu išsekimo – mitybos nepakankamumo atsiradimo rizikos atveju ar jį gydant.
Dietos laikomasi esant:
- išsekimui įvairių ligų atveju;
- įvairios kilmės mitybos nepakankamumui;
- sumažėjus baltymų kiekiui kraujyje(hipoproteinemija);
- vitaminų stokai;
- mažakraujystei;
- po ligos atstatymo periode;
- sveikstantiems po ūminių žarnų ligų,;
- lėtinėmis žarnų ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje beisergant opalige;
- lėtiniu kepenų uždegimu atoslūgio (remisijos) fazėje;
- lėtiniais pūlingais susirgimais;
- tuberkulioze.
- Mitybos nepakankamumas (E43,E46, E90);
- sergantieji onkologinėmis ligomis (C00–D48);
- išsekimo sindromas dėl ŽIV ligos (B22.2);
- valgymo sutrikimai (F50);
- nudegimai (T21–T32);
- Kvašiorkoras (E40);
- mitybinis marazmas (E41);
- marazminis kvašiorkoras (E42);
- nepatikslintas ryškus baltymų ir energetinių medžiagų trūkumas (E43);
- dializė (Z49);
- kardijos ahalazija (K22.0).
Patiekalai ruošiami parenkant daugiau baltymų turinčius augalinės ir gyvūninės kilmės produktus.
Dietos patarimai:
- davinyje turi būti padidintas baltymų ir energijos kiekis;
- reguliuoti maisto konsistenciją;
- parinkti tinkamą maisto ruošimo būdą (virimą, šutinimą, troškinimą, apkepimą);
- valgyti po mažai, dažnai – 4-6 karus per dieną, lėtai, reguliariai kas 2-3 val.
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
1 |
2 |
Mėsa ir jos produktai |
Tinka visų rūšių mėsa. Faršas ir maltiniai gali būti praturtinami įprastinio maisto papildais, pvz. pieno milteliais, grietinėle ir kt. Visų rūšių dešros, vyniotiniai, paštetai. |
Vištiena kalakutiena ir jų produktai |
Vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena. |
Žuvis ir jos produktai |
Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. |
Pienas ir jo produktai |
Riebūs pieno produktai:riebus pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Riebūs sūriai. Padažai, košės, pudingai gali būti gardinami grietinėle ir riebia grietine. |
Riebalai |
Augaliniai ir gyvūniniai. Suvožtiniams ir maisto gamybai rekomenduojama naudoti sviestą ar kitus valgomuosius riebalus, turinčius daug polinesočiųjų rūgščių. Sviestas ar aliejus gali būti dedamas į įvairius patiekalus siekiant padidinti riebalų kiekį. |
Kiaušiniai |
Virti kiaušiniai, garuose virti omletai. Rekomenduojama kiaušinius naudoti padažams, pudingams ir maistingiems gėrimams pagaminti. |
Duona ir grūdiniai produktai |
Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių: vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Turi būti patiekiama įvairi duona arba rupių miltų bandelės ar rageliai. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos. Norint sumažinti maisto kiekį, duonos riekė neturi sverti daugiau kaip 30 g. Košę galima praturtinti įprastiniu maistu ir maisto papildais. |
Kruopos ir miltai |
Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. |
Bulvės |
Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva. Bulvių kiekį galima mažinti, kad bendras maisto kiekis taptų mažesnis. Į bulvių košę tinka įdėti įprastinio maisto papildų (pvz., pieno miltelių). Taip pat rekomenduotinos sūriu ir grietinėle užkeptos bulvės. |
Daržovės |
Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų, dėl to valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas. Į troškinius tinka įpilti grietinėlės ar šalto spaudimo linų sėmenų ar kt. aliejaus bei margarino ir taip padidinti riebalų kiekį. |
Vaisiai, uogos |
Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys. |
Cukrus ir saldėsiai |
Norint padidinti energijos kiekį, į kai kuriuos patiekalus galima įdėti daugiau cukraus. |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 137,5 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 85,5 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 220 g(40 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,2 l per dieną)
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
27,5 |
17,1 |
44 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
13,75 |
8,55 |
22 |
220 |
Pietūs |
30 |
41,25 |
25,65 |
66 |
660 |
Pavakariai |
10 |
13,75 |
8,55 |
22 |
220 |
Vakarienė |
20 |
27,5 |
17,1 |
44 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
13,75 |
8,55 |
22 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
137,5 |
85,5 |
220 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
34,38 |
21,38 |
55 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
13,75 |
8,55 |
22 |
220 |
Pietūs |
40 |
55 |
34,2 |
88 |
880 |
Vakarienė |
25 |
34,38 |
21,38 |
55 |
550 |
Viso per dieną gramais: |
|
137,5 |
85,5 |
220 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Dietos sudėtis 2500 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 156,3 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 97,2 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 250 g(40 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2500 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,5 l per dieną)
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
31,26 |
19,44 |
50 |
500 |
Priešpiečiai |
10 |
15,63 |
9,72 |
25 |
250 |
Pietūs |
30 |
46,89 |
29,16 |
75 |
750 |
Pavakariai |
10 |
15,63 |
9,72 |
25 |
250 |
Vakarienė |
20 |
31,26 |
19,44 |
50 |
500 |
Priešnakčiai |
10 |
15,63 |
9,72 |
25 |
250 |
Viso per dieną gramais: |
|
156,3 |
97,2 |
250 |
2500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
39,08 |
24,3 |
62,5 |
625 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
15,63 |
9,72 |
25 |
250 |
Pietūs |
40 |
62,52 |
38,88 |
100 |
1000 |
Vakarienė |
25 |
39,08 |
24,3 |
62,5 |
625 |
Viso per dieną gramais: |
|
156,3 |
97,2 |
250 |
2500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Dietos sudėtis 2700 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 168,8 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 105 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 270 g(40 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 2700 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,7 l per dieną)
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
33,76 |
21 |
54 |
540 |
Priešpiečiai |
10 |
16,88 |
10,5 |
27 |
270 |
Pietūs |
30 |
50,64 |
31,5 |
81 |
810 |
Pavakariai |
10 |
16,88 |
10,5 |
27 |
270 |
Vakarienė |
20 |
33,76 |
21 |
54 |
540 |
Priešnakčiai |
10 |
16,88 |
10,5 |
27 |
270 |
Viso per dieną gramais: |
|
168,8 |
105 |
270 |
2700 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
42,2 |
26,25 |
67,5 |
675 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
16,88 |
10,5 |
27 |
270 |
Pietūs |
40 |
67,52 |
42 |
108 |
1080 |
Vakarienė |
25 |
42,2 |
26,25 |
67,5 |
675 |
Viso per dieną gramais: |
|
168,8 |
105 |
270 |
2700 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Dietos sudėtis 3000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 187,5 g(25%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 116,7 g(35%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 300 g(40 %),
- Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
- Energinė vertė: 3000 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1 ml/1 kcal (3,0 l per dieną)
- Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
37,5 |
23,34 |
60 |
600 |
Priešpiečiai |
10 |
18,75 |
11,67 |
30 |
300 |
Pietūs |
30 |
56,25 |
35,01 |
90 |
900 |
Pavakariai |
10 |
18,75 |
11,67 |
30 |
300 |
Vakarienė |
20 |
37,5 |
23,34 |
60 |
600 |
Priešnakčiai |
10 |
18,75 |
11,67 |
30 |
300 |
Viso per dieną gramais: |
|
187,5 |
116,7 |
300 |
3000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|
Valgymo režimas - 4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
46,88 |
29,18 |
75 |
750 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
18,75 |
11,67 |
30 |
300 |
Pietūs |
40 |
75 |
46,68 |
120 |
1200 |
Vakarienė |
25 |
46,88 |
29,18 |
75 |
750 |
Viso per dieną gramais: |
|
187,5 |
116,7 |
300 |
3000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
25 |
35 |
40 |
|