Baltymai
Baltymų apibūdinimas ir paros norma
-
Baltymai turi sudaryti 10–20 % energijos vertės;
-
Energinė 1 g vertė – 16,75 kJ / 4 kcal (tokia pati kaip ir angliavandenių);
-
Nepriklausomai nuo amžiaus, rekomenduojama baltymų suvartojimo norma yra 0,8 g 1 kg kūno masės per parą;
-
Biologiškai vertingi baltymai yra tokie, kurie turi visų reikalingų aminorūgščių;
-
Vidutiniškai biologiškai vertingiems baltymams trūksta vienos nepakeičiamos aminorūgšties;
-
Mažai biologiškai vertingiems baltymams trūksta daugiau nei vienos nepakeičiamos aminorūgšties.
Angliavandeniai
-
Angliavandeniai turi sudaryti 40-60 % paros davinio energijos vertės.
-
Energinė angliavandenių 1 g vertė – 16,75 KJ/4 kcal.
Angliavandenių funkcijos:
-
Aprūpina organizmą energija.
-
Tausoja baltymus ir riebalus.
-
Įeina į organizmo ląstelių sudėtį.
-
Skatina naudingų žarnų bakterijų augimą, kurios gamina kai kuriuos vitaminus, reikalingas kalcio ir fosforo absorbcijai.
-
Palaiko normalią virškinamojo trakto veiklą.
Riebalai
-
Visuomenės požiūris apie riebalus
-
Viskas apie riebalus
Skaidulinės medžiagos
Skaidulinės medžiagos (ląsteliena) - tai ligninas ir visi polisacharidai (celiuliozė, hemiceliuliozė, pektinas ir kt.), kurių žmogaus virškinimo trakte neskaldo virškinimo fermentai.
Trūkstant skaidulinių medžiagų, susilpnėja žarnyno motorika, užkietėja viduriai, didėja rizika susirgti onkologinėmis ir kitomis ligomis.
Skaidulinių medžiagų paros norma 20 - 30g.
Geriausi skaidulinių medžiagų šaltiniai yra rupiai maltų grūdų duona, dribsniai, sėlenos, lapinės daržovės, ankštiniai, daržovės ir vaisiai su odele, sėklos. Nedideli kiekiai sėlenų gali būti įdedami į maistą, norint padidinti jame skaidulinių medžiagų kiekį.