Skaidulinės medžiagos

Skaidulinės medžiagos (ląsteliena) - tai ligninas ir visi polisacharidai (celiuliozė, hemiceliuliozė, pektinas ir kt.), kurių žmogaus virškinimo trakte neskaldo virškinimo fermentai.

Trūkstant skaidulinių medžiagų, susilpnėja žarnyno motorika, užkietėja viduriai, didėja rizika susirgti onkologinėmis ir kitomis ligomis.

Skaidulinių medžiagų paros norma 20 - 30g.

Geriausi skaidulinių medžiagų šaltiniai yra rupiai maltų grūdų duona, dribsniai, sėlenos, lapinės daržovės, ankštiniai, daržovės ir vaisiai su odele, sėklos. Nedideli kiekiai sėlenų gali būti įdedami į maistą, norint padidinti jame skaidulinių medžiagų kiekį.

 Skaidulinių medžiagų kiekis 100g produkte

Skaidulinių medžiagų kiekis (g)

Maisto produktai

Labai didelis (daugiau kaip 1,5)

Kviečių sėlenos, avietės, pupelės, riešutai, datulės, braškės. Džiovinti abrikosai, avižinės kruopos, šokoladas, razinos, juodieji serbentai, švieži grybai, figos, mėlynės, baltieji ir raudonieji serbentai, spanguolės, agrastai, džiovintos slyvos.

Didelis (1–1,5)

Grikių, perlinės, miežinės, avižinės kruopos, išgliaudyti žirniai, bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, žalieji žirneliai, baklažanai, saldieji pipirai, moliūgai, rūgštynės, apelsinai, citrinos, bruknės

Vidutinis (0,6–0,9)

Ruginė duona iš sojų miltų, žali svogūnai, agurkai, burokėliai, pomidorai, ridikėliai, žiediniai kopūstai, melionas, abrikosai, kriaušės, persikai, obuoliai, vynuogės, bananai, mandarinai.

Mažas (0,3–0,5)

Kvietinė duona iš II rūšies miltų, ryžiai, kvietinės kruopos, aguročiai, salotos, arbūzai, vyšnios, slyvos, trešnės.

Labai mažas (0,1–0,2)

Kvietiniai miltai I rūšies, kvietinė duona iš I ir aukščiausios rūšies miltų, manų kruopos, makaronai, sausainiai.