Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Funkcija:

Labai svarbaus organizmui C vitamino reikia vartoti žymiai daugiau nei kitų vitaminų.

  • Kolageno formavimas.

Askorbo rūgštis atlieka pagrindinį vaidmenį kolageno formavimui. Kolagenas yra baltymo „klijai“, kurie laiko ląsteles kartu. Kolageno yra netirpiose baltymo skaidulinėse medžiagose, kurios suteikia audiniui stiprumą ir palaiko odos, kremzlių, sausgyslių, raiščių, kraujagyslių, kaulų ir dantų audinius. Kolagenas yra didžiausias randinio audinio, kuris susidaro gyjant žaizdai ar po lūžimų, komponentas.

  • Hemoglobino formavimas
 
Rekomenduojama paros norma:
Vyrams nuo 19 m. – 80 mg
Moterims nuo 19 m. – 80 mg
Nėščiosioms – 90 mg
Žindyvėms – 100 mg

 

Vitaminas C:

  • Gerina geležies įsisavinimą virškinimo trakte ir padeda organizmui ją panaudoti. Be to, padeda neaktyviai folio rūgšties formai virsti aktyvia
  • Gerina žaizdų gijimą
  • Stiprina kraujagyslių sieneles
  • Vitaminas C turi dar daug įvairių funkcijų, kurios dar nėra gerai ištirtos. Vaikščiojant vitamino C kiekis organizme mažėja
  • Vitaminas C pasižymi antioksidacinėmis savybėmis

 

Šaltiniai:

Pagrindiniai – daugelis vaisių ir daržovių;

  • Žalios lapinės salotos (šviežios, žalios)
  • Ropės, šviežios, virtos
  • Žiediniai kopūstai, švieži, virti
  • Baltagūžiai kopūstai, virti
  • Brokoliai, virti
  • Pomidorai, švieži, šviežios sultys
  • Morkos, virtos
  • Bulvės, virtos
  • Apelsinai, jų sultys, mandarinai, švieži, konservuoti, greipfurtai, švieži, jų sultus, citrinos, šviežios, jų sultys
  • Melionai, paprikos
  • Bananai
  • Obuoliai
  • Braškės, šviežios
  • Juodieji serbentai, jų sultys
  • Erškėtrožių vaisiai
  • Agrastai

Gyvūniniuose produktuose:

  • Piene - mažas kiekis
  • Šederio sūris
  • Kiaušiniai
  • Jautienos kepenys
  • Mėsa
  • Žuvis
  • Paukštiena

Norint patenkinti vitamino C poreikius, reikėtų kasdien gerti po stiklinę sulčių ar gėrimų, papildytų vitaminu C.

Užkandžiams valgyti įvairių vaisių ir daržovių – šviežių, virtų ar trintų. Tinka šviežių vaisių salotos, bananai, konservuoti vaisiai su ledais ir jogurtu. Sezono metu valgyti įvairių vaisių ir uogų.

Bulvės – tinka vartoti įvairiais būdais ir įvairūs jų patiekalai. Vartojant bulvių miltelius, reikėtų pridėti vitamino C. Daržovės – geriau tinka šviežios. Laikomos vėsioje, tamsioje vietoje, plaunamos greitai mažame kiekyje vandens, nes ilgai plaunant netenkama vitamino C.

 

Simptomai/požymiai esant vitamino C stokai:

Stokojant vitamino C gali:

  • Pablogėti apetitas
  • Atsirasti kraujosrūvos, mėlynės
  • Skorbutas
  • Dantų kritimas
  • Pasireiškia dantenų patinimas, kraujosrūvos jose ar kraujavimas iš jų bei antrinės peridonto infekcijos
  • Dažnai būna kraujavimai iš nosies. Be to, gali būti odos sausėjimas bei išbėrimai, kuriuos juosia kraujosrūvos žiedeliai
  • Dėl kolageno pokyčių sutrinka žaizdų gijimas ir sugebėjimas apriboti infekcijos židinius
  • Dažnai būna mažakraujystė (anemija)
  • Neaiškus raumenų ir sausgyslių skausmas
  • Padidėjęs dirglumas
  • Nuovargis, silpnumas

Simptomai/požymiai esant vitamino C pertekliui:

  • Vartojant didelius kiekius vitamino C yra rizika atsirasti inkstų akmenims,  šlapimo takų sudirginimui, viduriavimui ir kt.

Grįžti į skyrių Vitaminai