MAKARONŲ APKEPAS SU JAUTIENA - Nr. 275

Maistingumas:
Baltymai26,95 g
Riebalai23,00 g
Angliavandeniai52,93 g
Energinė vertė526,43 kcal
Receptūros ir gamybos technologijos aprašas:
IngredientaiSvoris (gramais)
BruttoNetto
Jautienos kumpis 107,0097,00
*Virta jautiena60,0060,00
Makaronai, aukšč. rūšies70,0070,00
*Virti makaronai200,00200,00
Sviestas (72%)10,0010,00
Vištos kiaušiniai, II kat.1/410,00
Džiūvėsiai6,006,00
Rafinuotas saulėgrąžų aliejus2,002,00
*Pusgaminio masė:280,00280,00
*Grietinė, 25 % riebumo30,0030,00
Išeiga:235/30 (265 g)
  • Lakštiniai arba vermišeliai verdami pasūdytame vandenyje;
  • Atvėsinami iki 70º C temperatūros;
  • Sudedami išplakti kiaušiniai, sviestas; viskas gerai išmaišoma;
  • Mėsa supjaustoma 2 kg. gabalais, nuplaunama, užpilama šaltu vandeniu (1-1,5 l /1 kg mėsos), greitai užvirinama, nugraibomos putos;
  • Verdama ant mažos ugnies 96-98º C;
  • Sultiniui užvirus pasūdoma;
  • Išvirusi jautiena pjaustoma skersai raumenų skaidulų maždaug 0,5-1 cm storio gabalėliais po vieną, du porcijai;
  • Virta jautiena du kartus sumalama mėsmale;
  • Virti makaronai padalinami į dvi dalis;
  • Viena jų sudedama į skardą, išteptą aliejumi ir pabarstytą džiūvėsėliais, išlyginama, dedamas jautienos įdaras ir likusi makaronų dalis;
  • Sulygintas paviršius patepamas kiaušiniu, apšlakstomas sviestu ir apkepamas apie 30-35 min. 200-220 C temperatūroje;
  • Patiekiamas su grietine.

Paaiškinimas: prie kai kurių ingredientų esanti ženklas * reiškia, kad patiekalą galima patiekti su šiuo priedu, pavyzdžiui, su grietine ar su sviestu, su cukrumi ir kt. Šio priedo maistinė ir energetinė vertė į viso patiekalo maistinę ir energetinę vertę neitraukta.

Prie pagrindinio patiekalo maistinės vertės pridedama ir garnyro bei padažo maistinė vertė, nurodyta pagal to garnyro ar padažo receptūros numerį, perskaičiavus pagal reikiamą kiekį.

Naudota literatūra: L. Petkevičienė. Dietetikos praktika, 2008m.